Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek

Gepubliceerd:

Mede door de naam van deze hypotheekvorm bestaan er veel misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek. Bij deze willen wij graag een paar de kop indrukken.


 

Op de aflossingsvrije hypotheek kun je niet aflossen
Je kunt wel aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, maar de aflossing zit niet ingebouwd is de hypotheeksoort. Door extra af te lossen kun je de hypotheekschuld naar nul brengen. Als je niet aflost blijft de schuld bestaan tot het huis wordt verkocht. Bij overlijden van de huiseigenaren gaat de hypotheekschuld over op de nabestaanden.

De aflossingsvrije hypotheek is een slechte hypotheekvorm
Tot 2013 zijn er veel hypotheken afgesloten met een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Wat een groot voordeel is van de aflossingsvrije hypotheek zijn de lage maandlasten. Over deze hypotheek betaal je namelijk uitsluitend rente. In nieuw gesloten hypotheken mag nog steeds een deel aflossingsvrij worden gelaten, maar over dit deel kun je niet profiteren van hypotheekrenteaftrek. Aflossingsvrije hypotheken van vóór 2013 behouden de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Ook bij het oversluiten.

Een aflossingsvrije hypotheek brengt een groot risico met zich mee
Een groot nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat bij overlijden de schuld volledig blijft bestaan. Dit kun je ondervangen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten met een verzekerd bedrag gelijk aan de hypotheekschuld. Wil je toch van de hypotheek af? Kies er dan voor om extra af te lossen.

Heeft u meer vragen over deze hypotheekvorm of over een andere? Dan kunt bellen naar 0515 - 58 04 02, mailen naar boskma.bv@attentiv.nl of langs komen op kantoor.

Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek