Veilig op vakantie

Gepubliceerd:

Gaat u nog op vakantie? Dan hieronder vier tips die u (meer) ontzorgen wanneer u weg bent.

 
1. Berg belangrijke, waardevolle spullen goed op.

Stel, u gaat kamperen, waar laat u uw spullen dan? In de tent is nu niet echt de beste oplossing. Als u uw waardevolle spullen – zoals electronica – bewaart in uw auto, berg deze dan zo op dat ze niet vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. Zo verkleint u het diefstal-risico.Sommige inbrekers beschikken over apparatuur die iPads en smartphones detecteert. Maar ook hiervoor wordt aan een oplossing gewerkt: een autokluisje met politiekeurmerk. Is nu nog niet verkrijgbaar, maar zit wel in de dop!

2. Kopieer belangrijke zaken.

Bij diefstal worden vaak ook belangrijke documenten gestolen, zoals een paspoort, rijbewijs, creditcard, reisdocumenten of verzekeringspapieren. Kopieer dus, voordat u weggaat, deze documenten en bewaar ook in uw e-mail-box een exemplaar. Ook belangrijke telefoonnummers apart bewaren, dus niet alleen op uw telefoon.

3. Controleer je computer, iPad of smartphone.

Maak, voordat u op reis gaat, een back-up van uw bestanden, wachtwoorden/inlogcodes en dergelijke. Zo voorkomt u dat u bij diefstal waardevolle bestanden kwijt bent.Reset na diefstal ook zo snel mogelijk de wachtwoorden/inlogcodes, om de dief voor te zijn. Blokkeer gelijk uw rekening, na diefstal van uw bankpas!

4. Pas op met social media.

Wanneer u met vakantie gaat, vermijd dan teksten als:‘ik ga morgen een weekje weg naar Italië’ op facebook. Inbrekers gaan hierop af en hebben de hele dag de tijd om zich voor te bereiden, als zij weten dat u weg bent. Zet liever ook geen foto’s van uw woning en straat en/of adresgegevens op social media. Zo verkleint u het risico van inbraak.
 
Wat u ook hiermee doet: In ieder geval veel reisplezier gewenst!
 
Veilig op vakantie